Kaikessa katkonaisuudessaan toimivampi kuin yksikään kuunaan valmistettu kone.

Teknologiapornoa. Väriseviä säikeitä cyber-ulottuvuudesta. Päämäärättömiä rihmastoja, jotka ovat läsnä kaikessa nykyelämässä, jokaisessa päivässä, mutta yhtä sattumanvaraisia, näkymättömiä ja ennustamattomia kuin ihmisnisäkkään uusiutuva hermosto.

Tom_Brand_photo_by_Jakub_Jelen.jpg

kuva Jakub Jelen

En ajattele köyden ilma-akrobaattista tekniikkaa. Kenties, koska köysi on kerrontaväline, viestintäväylä. Köydessä, köydellä ja sen kanssa mennään kiertäen, kohdaten, ohittaen, kommunikoiden sen sisä- ja ulkopuolisten tilojen tai maailmojen välillä ja välissä. Pystysuora-akseli on kadonnut. Liike ei luo harmoniaa. Se synnyttää kiteitä, josta pullahtaa juotikkaita pikkulintujen venytettäviksi.

Ääni ja ääniohjailija vastaa köydelle ja köysitekijälle. Ääni myös antaa vastauksia, päättää kaikkien puolesta paitsi ehkä itse ääniohjailijan? Koneäänisyys hallinnoi ja ihmisen tuottama, puheenakin tunnettu ääni, katoaa Ojanperän halliin rakennettuun esitystilaan, kun tekijät aloittavat -oletetun esityksen alun- jälkeisen rupattelun.

Entäs nyt?

Hetki sitten minut oli kaiketi imaistu jonnekin. Esityksen tekijät olivat luoneet illuusion, minä olin luonut illuusion ja arviolta 40 muuta katsojaa olivat luoneet omansa, siitä tunnetusta tilasta tai tilanteesta, joka tarkoittaa esityksen alkua tai alkavaa esitystä. Mietin, kuinka olennaista minun kokijana, oli saada selvää heidän sanoistaan? Leikkaus esityksen alun alun alkuun oli kuitenkin selvä. (Tuntuu vaikealta tai väärältä käyttää sanaa esiintyjä/t, esitys, esityksentekijä/t tai edes 5.6. klo 21-21.30 hetken ohjailija/t, koska teoksen ohjailevuus, ohjailtavuus tai ohjailemattomuus matkaa edelleen ja toistaiseksi näkymättömänä kaiken elävän harteilla.)

Imauduin mustaa, esitystilan yllä kaarevana hapuilevaa imuriputkea pitkin takaisin istuinluilleni, joiden olemassaolosta uskalsin olla varma. Siihen tunnettuun olotilaan, kun istutaan katsomossa ja odotetaan esityksen alkua. Vaihdoin paikkaa katsomossa. (Se oli sallittua ja siihen oli kehotettu.) Halusin kaiketi päästä lähemmäs ihmistä. Aloin kokea teosta uudelleen.

 

Tämän teoksen tai tilakokemuksen voi kokea vielä tänään to 6.6.2019 klo 19, Hiljaisuus festivaalilla Kittilän Kaukosessa, Ojanperän hallissa. https://www.hiljaisuusfestivaali.fi/solo

 

KONEIKKO

Nykysirkusteos

KONSEPTI

Tom Brand

AKROBATIA

Tom Brand

ÄÄNISUUNNITTELU

Tuomas Norvio